Hållpunkter och tempoväxling

Hållpunkter

Hållpunkter (eller delmål) används när man tar sig fram mot nästa kontroll och är ett sätt att stämma av att man är på rätt väg. Istället för att se hela sträckan i sin helhet så delar man upp den i småbitar och sedan arbetar sig framåt. Att sätta upp hållpunkter är en del av vägvalsprocessen där man först bestämmer sin attackpunkt och sedan hållpunkterna för att ta sig dit. Valet av hållpunkter är ganska likt det av attackpunkt i att man väljer objekt eller ställen längsmed vägen som är tydliga och lätta att hitta.

Vi tar ett exempel. Här ska vi ta oss mellan kontroll 1 och 2.

Vid en första anblick finns det två ganska likvärdiga vägval, ett till vänster och ett till höger.

I det här fallet är det ganska hugget som stucket vilket man väljer så vi studerar båda valen.  Efter att man gjort sitt val funderar man på hur man ska kunna dela upp sträckan i hållpunkter för att på den vägen arbeta sig framåt. I vårt exempel finns det ett flertal stigförgreningar som man bör hålla koll på så man inte råkar ta fel stig. De är naturliga val av hållpunkter att stämma av. Håll koll på dem och du kommer få en enklare väg fram mot kontrollen.

Att använda hållpunkter är ett bra sätt att bena upp sin väg och göra den mer greppbar. Istället för att hålla koll på alla detaljer man ska se under hela sträckan, delar man upp den och fokuserar på just den delen man är på för att på den vägen komma vidare snabbt och smidigt.

Film om hållpunkter:

Läs mer om hållpunkter här.

Tempoväxling

När man orienterar så är det viktigt att anpassa sin löphastighet utifrån vissa parametrar. Även om man är en duktig löpare passar det inte alltid att dra på allt man orkar för då finns risken att man begår misstag för att farten är för hög. Därför måste man springa så fort, eller långsamt, som förutsättningarna kräver för tillfället.

Det är kanske en lite underlig jämförelse men orientering och golf påminner lite av varandra i det här avseendet. När du golfar anpassar du ditt klubbval utifrån var på hålet du är. I början av hålet så ska du bara slå så långt du kan för att sedan välja andra klubbor när det blir mer finlir. Det är ingen som väljer puttern vid utslaget eller träklubba på green. Det är samma sak i orientering. I början på sträckan när du bara ska ta dig fram så kan du ha hög hastighet och sedan när du närmar dig kontrollen och det är dags att ha lite mer koll på detaljerna saktar du ner. 

Tempoväxling används också i samband med dina hållpunkter. Är det något vid din hållpunkt du måste få ordning på så drar du ner tempot lite för att inte missa det.

Anpassa även farten efter hur svårt du bedömer att orienteringen är. Ofta lönar det sig att ta det lite lugnt så man inte snurrar till det i onödan. Det finns många exempel på att extremt snabba löpare blir slagna av långsamma bara för att de håller för hög hastighet och på den vägen inte hänger med i sin kartläsning och därmed åker på tidskrävande bommar.

Vi tittar på exemplet från Hållpunkterna ovan. Efter att valet av hållpunkter är gjorda och man tar sig fram bör man hålla hastigheten enligt nedan. 

Håll hög hastighet när du tar dig fram men håll igen lite vid dina hållpunkter så du inte råkar ta fel stig i förgreningarna. När du börjar närma dig kontrollen saktar du ner fram till attackpunkten för att sedan ta kontrollen i väldigt låg fart. Efter attackpunkten är varje detalj i skogen viktig och man måste vara extremt noggrann med riktningen och det klarar man inte i för hög fart. Ha inte bråttom i onödan, det lönar sig aldrig.

Läs mer om hur du planerar din sträcka här.